vineri, 6 noiembrie 2015

Prinvind transportul public pe timp de noapte!


Transportul public - veșnica problemă a primăriei de la Chișinău. E timpul. Pentru Chișinău. Pentru Moldova. Nu sunt împotriva dvs dmn primar. Noi, 5000 de semnatari ai acestei petiții doar cerem ceea ce ar trebui să fie demult, să fie precum într-o țară civilizată din Europa. E un lucru simplu și important pentru noi toți. Aceasta ar face orașul să fie mai viu, cetățenii să fie mai mulțumiți, agenții economici vor economisi bani și-și vor dezvolta afacerile, oamenii vor economisi și merge prin ospeție mai des.

Fiind absolvent de științe politice înțeleg ceva mai bine jocurile politice. Eu văd cât de greu câștigați de fiecare dată primăria. Nu vreți să ne gândim împreună de ce? Eu pot să vă zic de ce. Pentru că oamenii vor fapte reale. Fim serioși toți știu că stația de epurare încă mai miroase până aproape de primărie, vă pot confirma aceasta mii de oameni. Toți știu că la piața centrală e mizerie. Toți știu că drumurile sunt sparte. Toți știu despre schemele de la primărie cu apartamente, pământuri și licitații trucate. Nu vă acuz pentru că nu am stat să mă uit peste documente ce s-a întâmplat și ce nu s-a întâmplat, eu doar vă vorbesc despre ceea ce zic oamenii și media. Oamenii văd aceste lucruri și oamenii se satură de ele. Mesajul meu este de a vă sensibiliza pentru a face ceva cu adevărat frumos.

Toți au văzut „modernizarea” transportului public prin scoaterea microbuselor. Apoi tot să ajungă oamenii la dvs să ceară înapoi aceste microbuse pentru nu puteau ajunge acasă, la serviciu, școală, etc. Nu scoți microbusele fără să ai autobuse în loc. Burke s-ar întoarce în sicriu de la o astfel de situație. Idea că el era mai conservator și n-a agreat revoluția franceză pe motivul că considera schimbările rapide prea periculoase. În cazul nostru se mimează schimbări. Dvs nu sunteți conservator precum și Burke, de ce să nu acceptați schimbări? Cu atât mai mult că oamenii au nevoie de aceasta, de un transport public ca în afară.

Politica trebuie să se facă în interesul oamenilor. O să abordăm din această perspectivă, ideală aș zice eu, pentru că încercăm să facem de bine și frumos ceva pentru oameni. Dacă era să abordăm din ce este, o să mergem pe loc drept în continuu și nu o să facem nimic bun. În același timp aș vrea să menționez că politica n-ar trebui să se facă în interesul unui anumit grup de oameni. Dacă e frică de schimbări pozitive, cei care vor dori să facă bani vor găsi modalitate să o facă.

Despre retorica și comportamentul birocratic. Eu sunt aproape convins că oamenii din primărie (nu de alta, dar și din alte instituții) cu silă se vor uita la astfel de schimbări pentru că nimeni nu are chef să lucreze în plus. La fel eu știu răspunsul clasic - „nu avem bani”. Hai să ne aducem aminte despre faptul că microbusele nu declară toate veniturile la FISC, hai să ne aducem aminte și de taximetriștii care nu dau bonuri, piața centrală și multe altele. Iată de aici pot să vină bani.

E puțin să vorbești despre Europa, trebuie să ai și atitudine europeană, adică să faci precum și în Europa. Să preiei bunele practici pentru a le implimenta și moderniza. Trebuie să fie o deschidere spre cetățeni. Iată Vlada Ciobanu împarte aceleași valori europene ca și dvs, însă caută dreptate în instituția pe care o reprezentați de mai bine de jumătate de an.

Știu că în PL nu o iubesc pe Maia Sandu. În orice caz ca poziție oficială. Dar hai să ne uităm la ea nu ca la un actor politic ci ca la un tehnocrat. Cât a fost ministru educației Maia Sandu a început să reformeze sistemul educațional. Au fost critici serioase. Au fost presiuni serioase. PLDM și-a luat responsabilitatea politică pentru aceasta. Educația a început să se miște din loc. De ce PL să nu-și asume responsabilitatea de a face schimbări? Nu veți câștiga mai mult electorat dacă oamenii vor simți că lucrurile chiar se schimbă? Am venit cu exemplu PLDM, nu pentru că-mi este drag, ci pentru că pe un anumit segment ei au făcut bine.

Cum era scris în spate la troleibus, pentru că merităm? Păi, merităm, și cerem.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu